3. Várkert Fesztivál: koncertek és családbarát programok történelmi környezetben

Harmadik alkalommal szervezi meg június 15-17. között a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica Alapítvány, a Kolozsvár mellett található gyalui várkastély parkjában, a korábbi években is nagy sikernek örvendő Várkert Fesztivált. Az esemény családbarát, napközben a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a rendezvény szervezői, az estéket pedig neves zenei fellépők teszik feledhetetlenné.

Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője és Sánta Levente projektmenedzser szerda délelőtti sajtótájékoztatójukon ismertették a közelgő fesztivállal kapcsolatos főbb tudnivalókat.

A Kolozsvári Magyar Napokat is szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, valamint a gyalui várkastély és a hozzá tartozó 14 hektáros park felett rendelkező Traditio Transylvanica Alapítvány – Nagy Elek vállalkozó és mecénás vezetésével – idén is megszervei a Várkert Fesztivált. Az elmúlt két évben teszteltük a helyszínt, kijavítottuk a felmerülő hibákat, s így semmi nem akadályoz meg minket abban, hogy ismét egy színvonalas, számos látogató vonzó rendezvény elé nézzünk

– jelentette ki Gergely Balázs. A főszervező hangsúlyozta: céljuk egy, a családokra és családi programokra fókuszáló fesztivál megszervezése, mely során napközben különböző foglalkozásokon, előadásokon és gyermekeknek szóló koncerteken vehetnek részt a legkisebbek, míg szüleik és nagyszüleik is megtalálják a számukra ideális kikapcsolódási lehetőségeket.

Plusz egy nap, kempingezési lehetőség, bővülő programkínálat

A korábbi évekhez képest idén már három napos rendezvényként jelentkezik a fesztivál, a programkínálat összeállításakor pedig arra törekednek a szervezők, hogy minden generációt megszólítsanak. „Az előző évek visszajelzései alapján is elmondható: a történelmi helyszínnek sajátos hangulata van, mely megérinti az oda látogatókat. A 15. században épült kastély, a mellette található római castrum, valamint a fesztiválnak is otthont adó kastélykert ideális otthona a rendezvénynek.

Kolozsvár közelsége miatt a legtöbbet innen és a Kalotaszeg környező településeiről látogatnak el hozzánk, ám a korábbi években is szép számmal akadtak olyanok, akik távolabbról érkeztek a Várkert Fesztiválra. Nekik – és mindazoknak, akik az esti koncertek és az afterparty után nem szeretnének hazautazni – kempingezési lehetőséget tudunk ajánlani a fesztiváltól nagyjából 2 km-re lévő gyalui Eldorado Kempingben, ahol rendezett körülmények között van lehetőség – a kemping által megszabott ár megfizetése után – a sátrazásra

– mondta Gergely Balázs. A sajtótájékoztatón elhangzott: a napközbeni programkínálatot is igyekeznek bővíteni, így idén először tematikus beszélgetéseknek otthont adó előadósátrat is működtetnek majd, ahol környezetvédelmi-, az egészséges életmóddal kapcsolatos, történelmi- és kulturális előadásokra kerül sor. A fesztivál főszervezője elmondta: idén még barátságosabbá szeretnék tenni a helyszínt, a következő hetekben pedig a részletes programkínálatot is ismertetik majd. Annyi azonban már most biztos, hogy a Kolozsvári Magyar Napokról ismert Emese Park középkori és római kori hagyományőrző bemutatói és játékai megtalálhatóak lesznek, valamint bábszínházi előadásokra, gyermekfoglalkozásokra, ügyességi versenyekre, ökörsütésre, lovasbemutatóra, a kastély körüli vezetett túrákra, valamint kézműves- és könyvvásárra is sor kerül.

Kézműves sörök – fesztiváláron

A 3. Várkert Fesztivál egyik különlegessége, hogy a magyaros ízeket felvonultató lacikonyhák, kürtöskalácsok és lángosok mellett, idén – rendhagyó módon – kizárólag csak magyar kézműves- és kisüzemi söröket lehet majd vásárolni – egyeseket a szokványos fesztiválárakon. A szervezők elmondták: látva a sörkészítő műhelyek tavalyi népszerűségét, ezzel is hozzá szeretnének járulni a helyi termékek népszerűsítéséhez, valamint a magyar sörfőző hagyományok elmélyítéséhez.

Kétszer több zenei fellépő, neves zenekarok

A tavalyi évhez képest idén kétszer több zenei fellépővel büszkélkedhetünk a fesztiválon. A zenei kínálat számos generációt megszólít a legkisebbektől az alternatív rock kedvelőiig

– jelentette ki Sánta Levente. Beszámolójából kiderült: június 15-én (pénteken) a Várkert Fesztivál főszínpadának számító Rákóczi Színpadon 21.00 órától a Budapest Bár lép fel Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Ferenc, Behumi Dóri, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián közreműködésével, majd a 23.00 órától a Római-terasz elnevezésű fesztiválhelyszín ad teret az afterpartynak. Június 16-án (szombaton) a Bánffy-kertben 16.00 órától az Edina Quartett, 18.00 órától pedig a Noémo koncertezik. A Római-teraszon 14.00 órától a Bordó Sárkány szórakoztatja a jelenlévőket, 17.00 órától pedig a kicsik és nagyok közös kedvence, a 100 Folk Celsius lép színpadra. A Rákóczi Színpadon 19.00 órától lesz látható Földes László HOBO legújabb zenés estje, a Bob Dylan-dalokat feldolgozó Lassú vonat című koncert, ezt követően, 21.00 órától a Bohemian Betyars nevű formációé lesz a főszerep, majd ismét afterpartyra kerül sor. A fesztivál utolsó napján (június 17-én, vasárnap) 15.00 órától a Római-teraszon a Musica Historica régizenét játszó formáció vezeti be közönségét a középkori hangzásvilágba, 17.00 órától pedig ismét a családoké és gyerekeké lesz a főszerep, hiszen a Kaláka együttes műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A szintén a kastély területén található Bánffy-kertben 16.00 órától a Tokos Zenekar szolgáltatja a minőségi népzenét, 18.00 órától pedig Szeder koncertjét hallgathatják a fesztiválozók. A rendezvény zárókoncertje egy igazi zenei csemege lesz: a Rákóczi Színpadon 20.00 órától a Braindogs elnevezésű formáció lép színpadra a Tom Waits munkássága előtt tisztelgő estjükkel, a zenekarnak pedig olyan neves tagjai vannak, mint az Európa egyik legjobb férfi soul-blues énekesének tartott Ian Siegal, az osztrák Ripoff Raskolnikov, valamint a magyar zenei életből ismert Varga Livius (Quimby), Varga Laca és Frenk (Hiperkarma, Frenk), valamint Nagy Szabolcs.

Jegyek, bérletek, buszjáratok

A fesztiválra elővételben és kedvezményesen május 10. és június 10. között válthatóak jegyek és három napos bérletek a www.bilete.ro oldalon, valamint a kolozsvári Bulgakov Kávéházban és a Rhédey Caféban. Az elővételben megvásárolt napijegyek 20 lejbe, a három napra szóló bérletek pedig 35 lejbe kerülnek, június 10. után pedig a napijegy 30 lejért, míg a bérlet 50 lejért váltható meg. A fesztivál 14 éven aluli gyermekek számára ingyenesen látogatható. A sajtótájékoztató végén a szervezők elmondták: idejében elérhetőek lesznek mindenki számára a buszjáratokkal kapcsolatos menetrendek, idén pedig kiemelten figyelnek arra is, hogy ne legyen fennakadás a Kolozsvár és Gyalu közt közlekedő járatok esetében.

A 3. Várkert Fesztivállal kapcsolatos egyéb tudnivalók, a zenekarok részletes bemutatója, közvetlen jegyvásárlási lehetőség, valamint más hasznos információk is megtalálhatóak a www.varkertfesztival.ro oldalon.