Gyalui Várkert Fesztivál: egy hely, ahol találkozhatunk

A Kolozsvártól 17 kilométerre elterülő Gyalu kastélyparkja ideális helyszínt kínál a családi és baráti programoknak: elég közel van ahhoz, hogy könnyen megközelíthető legyen a kincses városból vagy Kalotaszeg településeiről, de elég távol ahhoz, hogy a nagyváros zajától mentes, üdítő természeti környezetet biztosítson a látogatóknak. A fesztivál sajátossága család- és gyermekbarát jellege, így nem csoda, hogy a kolozsvári, illetve Kolozsvár környéki családok kedvenc nyári, a majálisok hangulatát idéző, programpontja.
Az itt található reneszánsz stílusú várkastély regényes történelme csak tovább fokozza a térség vonzerejét, hiszen királyi, fejedelmi és püspöki rezidenciaként is szolgáló kastély ódon falai a régmúlt időkről mesélnek, amit ma már csak a történelemkönyvekből és a regényírók elbeszélései alapján ismerhetünk meg.
A harmadik alkalommal megszervezett Várkert Fesztivál a természeti és a történelmi környezetet figyelembe véve egyszerre nyújt felhőtlen szórakozást, a képzelőerőre is ható kirándulást, közösségi találkozási helyet és az összetartozás élményének megtapasztalását.
Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály megtalálja a maga ízlésének megfelelő elfoglaltságot. A gyerekeket szabadtéri ügyességi versenyekkel, kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal és sok-sok meglepetéssel várjuk, míg a felnőttek kulturális, szórakoztató, gasztronómiai vagy éppen hagyományőrző programok közül válogathatnak, az estéket pedig fergeteges koncertek zárják. A kastély múltja iránt érdeklődők magyar, illetve román nyelvű idegenvezetéssel egybekötött sétán vehetnek majd részt, továbbá feltett szándékunk, hogy a sokszínű, román többségű régióban népszerűsítsük saját, nemzeti kultúránkat, megismertessük hagyományainkat, zenénket és kulturális értékeinket, ezzel is hozzájárulva az egymás megismerésén alapuló együttéléséhez.
A Várkert Fesztiválon bárki jól érezheti magát, akit a baráti társaság, a friss levegő, a tágas tér és nem utolsósorban a finom ételek és italok csábítanak ki Gyalura.

Töltsük együtt a június 15-17. közötti hétvégét, a hajdani római kasztrum romjai között, Erdély egyik legszebb és legimpozánsabb múltú kastélyának szomszédságában, a gyalui Várkert Fesztiválon!