Koncertek

Színpadok programja

JÚNIUS 15.

Rákóczi színpad
21.00 BUDAPEST BÁR
Római-terasz
22.30 Afterparty

JÚNIUS 16.

Római-terasz
16.00 EDINA QUARTET
18.00 100 FOLK CELSIUS
20.30 NOÉMO
23.00 Afterparty
Rákóczi színpad
15.00 BORDÓ SÁRKÁNY
19.00 HOBO – Bob Dylan est
21.30 BOHEMIAN BETYARS

JÚNIUS 17.

Római-terasz
16.00 MUSICA HISTORICA
19.00 SZEDER
22.00 TOKOS ZENEKAR
18.00 SZEDER
Rákóczi színpad
17.00 KALÁKA
20.00 BRAINDOGS – Tom Waits est


BUDAPEST BÁR

A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába fogott, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. Az eredetileg egyetlen lemezre összeállt alkalmi csapat azóta is sikerrel koncertezik színházakban, fesztiválokon és rendezvényeken egyaránt. Filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres dalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat, vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva.

A Várkert Fesztiválon fellépő zenekari tagok: Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Ferenc, ének: Behumi Dóri, Keleti András, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián.


 BORDÓ SÁRKÁNYA Bordó Sárkány Régizene Rend, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. A középkori táncokat és dalokat önkifejező módon közelítik meg, a saját szerzeményeik viszont magukon viselik a középkori zene stílusjegyeit is. Igazi fúziós zenéről van szó. Fontos az autenticitás, mégis az eredeti dallamot és szöveget bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A zenekar saját szerzeményei mellett magyar táncokat és dalokat ad elő, illetve más népek világi és egyházi zenei világából merít. Az együttes koncertezett Norvégiában, Észtországban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában is.

A zenekar tagjai: Dickmann Roland (duda, síp, blockflöte, moldvai furulya, ír furulya, ütős hangszerek, ének), Kiss Ernő (cister, mandocello), Fábi János (hegedű, síp), Szalma László (koboz, citera, síp, ének), Szőke Miklós Márk (dobok, ütős hangszerek)


100 FOLK CELSIUSA 100 FOLK CELSIUS együttes 1976 nyarán alakult meg. Zenei stílusukat a country és a bluegrass határozta meg, s így alakult ki egy klasszikus country-felállás: gitár-banjo-hegedű-mandolin-basszus. A zenekar fő célja – a gyermekek (és felnőttek) felhőtlen szórakoztatása – a mai napig megmaradt, a hosszú idő pedig nem múlt el nyomtalanul: több mint 1.000.000 eladott hanghordozó – ebből négy arany, két platina – és több mint 7.000 koncert a világ minden táján jelzi a zenekar útját, melynek nevéhez olyan slágerek kötődnek, mint a Paff, a bűvös sárkány, az Ohio vagy épp az Országút.
A zenekar tagjai: Orbán József (gitár, ének), Littvay Imre (basszusgitár, ének), Légrády Péter (gitár, bendzsó, ének), Mikes Attila (hegedű, ének), Kocsándi Miklós (dob, ütőhangszerek, ének), Heilig Gábor (gitár, ének)


LASSÚ VONAT – HOBO BOB DYLAN-KONCERTJEFöldes Hobó László a Kárpát-medence élő blues történelme. Zenél, könyveket ír, színházban szerepel, verseket és dalszövegeket ír és fordít, lemezeket készít. Mindezt nem is akármilyen szinten: munkásságát Kossuth-díjjal tüntették ki, amely csak egy a sok-sok elismerés között. Aktuális koncertjét Bob Dylan munkásságának szenteli, aki a 60-as évek elején írt első dalaival felrobbantotta a rockzene szövegírási szabályait és gyakorlatát. Mick Jaggert, John Lennont, Neil Youngot és másokat új útra vezetett. Földes 1978-ban, az első HBB koncerten, már játszotta egy dalát, az „I’ts all over now, baby blue”-t, majd ezt követte az „All along the watchtower”. A magyar blues koronázatlan királya így új koncertje ihletőjéről: „Dylan nélkül a rockzene nem tudta volna átlépni a hagyományos popzene korlátait, nem véletlen, hogy dalait sokezren dolgozták fel. Számomra most, ennyi idő után jött el az ideje, hogy a néger bluesok, a Rolling Stones, Jim Morrison, Tom Waits és Vlagyimir Viszockij magyarul énekelt számai mellé rakjam Dylan 15 általam lefordított dalát.”


BOHEMIAN BETYARS

A Bohemian Betyars zenekar 2009 hajnalán alakult. Az énekes (Szűcs Levente), és a gitáros (Mihályfi Máté), egy borozással és pálinkázással eltöltött este után kitalálták, hogy együtt fognak zenélni. A miskolciak közül toboroztak még egy hegedűst (Palágyi Máté), egy szaxofonost (Czégé Balázs), egy bőgőst (Fehér Gábor), és egy dobost (Fellegi Kristóf). Ezzel meg is született a hat tagból álló zenekar. A hegedűs és a bőgős népzenei/néptáncos múltját összekeverték a többi tag alternatív vonalával, majd megfűszerezték a punk és a cigány/balkáni népzene elemeivel. Koncertjeiken a hangulatot, a maguk módján őrült zenekartagok mellett, a lendületes, pörgős számok szokták garantálni.

A zenekar tagjai: Szűcs Levente (ének, akusztikus gitár), Palágyi Máté (hegedű, vokál), Muhari Krisztián (trombita), Mihályfi Máté (szólógitár, vokál), Fehér Gábor (bőgő, vokál), Fellegi Kristóf (dob)


MUSICA HISTORICA

A Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat. A zenekari munkához komoly kutatások adják a hátteret. Legfontosabb a XV–XIX. századi magyar és közép-európai zene kapcsolatainak vizsgálata; a középkori és reneszánsz énekelt költészet, a XVII–XIX. századi magyar közköltészet, továbbá a klasszikus török zenekultúra kutatása. Az együttes tagjainak több publikációja is megjelent e témákban. Meggyőződésük azonban, hogy semmiféle tudományos alaposság és háttér nem helyettesítheti a művészi invenciót, hiszen a régizene – a napjainkban újra széles körben tanulmányozható, korabeli szakirodalom ismerete mellett is – kísérletező, nyitott műfaj marad. Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel, emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene is.

A zenekar tagjai: Csörsz Rumen István (ének, pengetős és fúvós hangszerek), Kasza Roland (xilofon, ütőhangszerek, csembaló, orgona, zongora), Kovács Attila (ének, pengetős és fúvós hangszerek), Palócz Réka (ének, furulyák, hárfa), Pribay Valéria (cselló), Széplaki Zoltán (ének, fúvós hangszerek), Tövisházi Zsófia (hegedű, fidula, rebek), Dimén Csaba (ének, tenor viola da gamba, nagybőgő), Farkas Zoltán (cselló, fidula, rebek, keman), Giso Grimm (viola da gambák, violone, nagybőgő), Juhász Viktor (cselló, fidula, ének, próza), Sudár Balázs (ének, koboz, baglama, lafta, mandolin, ütőhangszerek), Vető Júlia (viola da gambák, fidula, barokk cselló, keman)


KALÁKAKányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, ˂˂szív-némaságra˃˃ született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti ˂˂eredeti dallamot˃˃.” A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. A Kaláka-koncerteken a gyerekek nem csak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok mind a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy zenei általános iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat.

A zenekar tagjai: Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató),
Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb), Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba)


BRAINDOGS – TOM WAITS-MŰSOR

Tom Waits lehengerlő karizmáját és kitűnő dalait idézik meg az angol és osztrák mojo, valamint a sikoly-jazz legkiválóbb szellemi rokonai. A kultikus amerikai énekes – komponista – színész dalait egy igazi szupergroup viszi színpadra. Európa egyik legjobb férfi soul-blues énekese, a londoni Ian Siegal mellett az osztrák Ripoff Raskolnikov, valamint a magyar szcéna olyan jeles képviselői, mint Kiss Tibor és Varga Livius (Quimby), Varga Laca és Frenk (Hiperkarma, Frenk) valamint Nagy Szabolcs alkotják az együttest. A zenekar egyszeri tisztelgésként indult, 10 éve Tom Waits születésnapján léptek fel először az A38-on. A koncertnek viszont olyan elsöprő sikere volt (mind a közönség – mind a résztvevők oldaláról), hogy évente megismétlésre került. A tagok egytől-egyig komoly tisztelői a mesternek, és ami kiemeli ezt a produkciót a többi tribute band közül az az, hogy a résztvevők nagy része saját jogán is hasonló kvalitású dalszerző-előadó.

A londoni Ian Siegal-t többen a legtehetségesebb fehér soul-blues énekesként tartják számon (maga Tom Waits is elismerőleg nyilatkozott róla az egyik lemeze kapcsán, ami valahogy a kezei közé került), a grazi Ripoff Raskolnikov több mint húsz éve visszatérő vendége a hazai színpadoknak, egyike Közép-Európa legjobb dalszerzőinek. Kiss Tibor és Varga Livius a Quimby szerzőpárosaként tette le a névjegyét, míg a dobos–énekes Frenk második szólólemeze után az ősszel visszatérő Hiperkarmával is maradandót alkotott. A zongorista Nagy Szabolcs személyében jó eséllyel a legjobb hazai blues zongoristát tisztelhetjük.

A Várkert Fesztiválon fellépő zenekari tagok: Ian Siegal (UK), Ripoff Raskolnikov (A), Mischa den Haring (NL), Frenk, Varga Livius, Nagy Szabolcs, Varga Laca (HU)


SZEDER

Szeder, a Junior Artisjus díjas énekes, dalszerző, 2014-ben Hab a tetején című debütáló albumjával tűnt fel először meghatározó szereplőként a magyar könnyűzenei palettán, a Reggeli dallal pedig rögtön az érdeklődés homlokterébe került. A mai napig érdekes, izgalmas és szerethető szereplője a fesztiválok világának. A zenei játékosság és sokszínűség épp úgy sajátja előadóként, mint dalszerzőként. Második albuma, a Táncolj velem élet megjelenésével zenei világa újabb színekkel, hangulatokkal bővült. 2016-ra nyerte el mai formáját a zenekar, és alakult ki az az egyedi hangzás, ami igazán Szeder sajátja.

A zenekar tagjai: Szeder (ének, gitár), Szabó Árpád (hegedű), Gyányi Marcell (nagybőgő/basszusgitár), Kovács Miklós (dob)


NOÉMÓ ZENEKAR

A NOÉMO Zenekar egy 2013 őszén alakult pop formáció. Névadója, frontembere és dalszerzője Takács Noémi, énekesnő. A zenekar célja saját zenei világuk és gondolataik színpadra állítása, hitvallásuk pedig, hogy a harsány és trendi sikernél fontosabb, tartalmas és a saját korosztályuk világlátását, problémáit tükröző dalokkal lépjenek akár kisebb, de értő közönség elé. A formáció tagjai szakmailag képzett, fiatal muzsikusok, többségük a Kőbányai Zenei Stúdió volt és jelenlegi növendékei.

A zenekar tagjai: Bécsy Bence (elektromos gitár), Kovács Dávid (basszusgitár), Papp Csaba (dob), Táborszky Bence (trombita), Tempfli Erik (zongora), Takács Noémi (ének, gitár).


TOKOS ZENEKAR

A Tokos Zenekart, melyet valószínűleg nem kell bemutatni a kolozsváriaknak és Kolozsvár-környékieknek, 2011-ben alapította öt lelkes zeneakadémista. „A társaságunk sokat járta a város körüli falvakat, innen lestük el csínját-bínját a népzenélésnek” – nyilatkozta egy helyen Szép Bálint, a zenekar hegedűse. Legtöbbször Válaszútra és a kalotaszegi falvakba jártak, az ott tanult muzsikából állt össze repertoárjuk. A Tokos Zenekar elsődleges célja, hogy a tagok szülőhelyének népzenéjét minél több emberrel megismertessék. Mivel Kolozsvár az otthonuk, a környék zenéje, tánca, kultúrája áll legközelebb a szívükhöz. 2014-ben a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájának erdélyi győztesei lettek, s fennállásuk fontos állomásához érkeztek, amikor 2017-ben elkészült első zenei albumuk, amelyet tavaly február 5-én a Kolozsvári Magyar Operában mutattak be.

A zenekar tagjai: Tókos Csongor Attila (hegedű), Vajas Albert (hegedű), Szép Gyula Bálint (brácsa, hegedű), Gergely Elek (harmonika, nagybőgő), Toth Adorján Márton (nagybőgő, brácsa)


EDINA QUARTET

Volt egyszer egy színésznő, aki egyszer csak úgy döntött, énekelni fog. Sok színésznő kezd énekelni és sok énekesnő kezd színészkedni, és sokan indulnak el a nagyvilágba szerencsét próbálni. Ritkább az, ha valaki hazatér. Molnár (Fodor) Edina Nagy-Britanniában tanult hat évig, majd hazajött és kezdetét vette a történet, melyet azóta csak az Edina Quartet néven ismerünk. A koncertrepertoár a ’20-as és ’30-as évek standard jazzdallamai mellett különféle zenei finomságokkal egészül ki, a ’60-as évek be-bop ritmusát és scat-elemeket is idézve. Edina stílusára Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Anita O’Day, Stancey Kent és Cecile McLorant Salvant éneke is hatott.

Az együttes tagjai: Molnár (Fodor) Edina (ének), Szép András (billentyű), Tóth Márton (nagybőgő), Ferencz Áron (dob)