Megelevenedő történelem – hagyományőrzés kicsiknek és nagyoknak

Nem csak a gyalui kastélykert történelmi környezete segíti majd a 3. Várkert Fesztivál résztvevőit abban, hogy a nyári kikapcsolódás és szórakozás mellett szimbolikus időutazásban is részesüljenek.

A Kolozsvári Magyar Napokról már jól ismert Emese Park hagyományőrzői, a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület önkéntesei, valamint a szintén a magyar történelmi lovas hagyományokat ápoló Tunyogi Béla is jelen lesz a fesztiválon, hogy a három napos rendezvény során bemutassák és kipróbálhatóvá tegyék a Mátyás király korabeli életformát, mesterségeket és játékokat, valamint lovasbemutatókon keresztül tegyék ismertebbé a kárpát-medencei magyar lovas hagyományokat. Interaktív kiállítás, reneszánsz kori népi- és udvari játékok, lovaglás, középkori kézműves foglalkozások várják majd a kicsiket és nagyokat a 3. Várkert Fesztiválon.

A szigethalmi Emese Park egy egykori magyarországi laktanya területén található történelmi park, ahol az Árpád-kor elejét megidéző kísérleti régészeti tevékenység, valamint a kor bemutatása történik. A park nevének két magyarázata van: az egyik szerint Emesére, a magyar mondavilág fontos szereplőjére, a másik szerint az angol European Medieval Settlement (Európai Középkori Település) rövidítésre utal. A parkban működő Várispánság részben a kora Árpád-kori élet bemutatását, részben pedig a kor kísérleti régészeti eszközökkel történő megismertetését vállalja. Az Emese Park önkéntesei a Kolozsvári Magyar Napoknak is visszatérő vendégei, jelenlétük pedig biztosítja, hogy a legkisebbek és szüleik is egyaránt tartalmas kikapcsolódásra lelnek. Ugyanígy a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület, valamint Tunyogi Béla hagyományőrző is történelmi – lovas – bemutatót tart majd, melyek mind azt szolgálják majd, hogy a történelmi környezetben feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak a résztvevők.