Véget ért a 3. Várkert Fesztivál: kétszer több gyermek vett részt az idei fesztiválon

A gyalui kastélyparkban idén harmadik alkalommal – június 15-17. között – megszervezett Várkert Fesztiválra idén kétszer több – közel 2500 – gyerek látogatott ki, a szülőkkel és további fesztiválozókkal együtt pedig hozzávetőlegesen 5500-6000 résztvevőt számláltak össze a szervezők. Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője elmondta: sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött, szándékuk pedig, hogy egy igazi család- és gyerekbarát rendezvényt szervezzenek meg, maradéktalanul teljesült.

Idén először három napon keresztül várták mindazokat, akik a gyalui kastélyparkban, a 3. Várkert Fesztivál keretein belül, szerettek volna részt venni a számos programsátor által kínált tevékenység és előadás valamelyikén, vagy a délutánok és esték zenei fellépőire voltak kíváncsiak. Noha a felnőtt látogatók száma megegyezett a tavalyival, a korábbi évhez képest idén kétszer több – közel 2500 – gyerek vett részt a rendezvényen.

“Igyekeztünk olyan programkínálatot kialakítani, hogy a legkisebbek és a felnőttek is kedvükre szórakozhassanak és pihenhessenek. A gyerekfoglalkozások, kézműves műhelyek, hagyományőrző bemutatók, sporttevékenységek nagy népszerűségnek örvendtek, de ugyancsak jól sikerült a vallásszabadság 1568-as kihirdetésére emlékeztető Freedom Cross futóverseny is. A kezdeményezés sikerén felbuzdulva, jövőre bővítjük a lefutható távok sorát, így nem csak másfél és öt kilométeres szakaszon versenyezhetnek majd a jelentkezők, hanem tíz kilométeren és félmaratoni távon is”

– mondta Gergely Balázs. A főszervező hozzátette: bár a rendezvény teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodtak a mentőszolgálat tagjai, valamint a Promedical Center is elsősegély-sátrat működtetett, egy-két apróbb horzsolást leszámítva, semmilyen komolyabb beavatkozásra nem volt szükség. „Annak ellenére, hogy ennyi gyerek volt a helyszínen, szerencsére minden a lehető legnagyobb rendben zajlott.

Bátran kijelenthetjük, hogy rendezvényünk biztonságos fesztivál, ahol a szülők nyugodtan pihenhetnek, míg a legkisebbek játszanak vagy épp sportolnak.

A visszajelzésekből úgy tűnik, a résztvevők értékelték abbéli törekvésünket, hogy tömegrendezvény helyett, inkább egy családias hangulatú fesztivált szerveztünk, ahol helye volt a hagyományőrzésnek, a minőségi zenének, és a finom harapnivalók mellett a kistermelői söröknek is – melyekből egyébként közel 1500 liter fogyott el a három nap alatt” – mondta Gergely Balázs. „Míg a tavalyi évben adódtak kisebb fennakadások a Kolozsvár—Gyalu—Kolozsvár útvonalon közlekedő buszok menetrendjében, idén már ez is zökkenőmentesnek bizonyult. A fesztivál első napján az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkkel, de a rendezvény helyszínén felállított sátrak mindenkinek menedéket nyújtottak, szombaton és vasárnap pedig már együtt örvendhettünk a napsütésnek” – nyilatkozta a fesztivál főszervezője, aki megköszönte a támogatóknak, partnereknek és a lelkes önkénteseknek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, majd elmondta: terveik szerint jövőre ismét megszervezik a Várkert Fesztivált.